top of page

ПСИХОЛОГІЧНА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

Егоцентризм це поняття, що використовується в психології для опису особливостей мислення людини, які характеризуються обмеженістю досвіду та тенденцією розглядати світ іншими людьми відповідно до своїх власних суб'єктивних уявлень, потреб і думок. Егоцентрична людина схильна розглядати все зі свого власного погляду, вважає, що світ бачить так само, як і вона сама, і виявляє відношення до навколишнього середовища, орієнтується на власні бажання та потреби без урахування інших людей.


Це позиціонування себе в центрі всього і уявлення, що власні думки, почуття та потреби є універсальними для всіх, а інші люди повинні сприймати світ на той же спосіб. Індивід з егоцентризмом почувається, ніби весь світ крутиться навколо нього, аніж доцільним чи правильним розглядати погляди інших осіб.


Дитина, яка перебуває в етапі преопераційного мислення за підходом Жана Піаже, може бути насиченою егоцентризмом. Вона може вважати, що усі думки, про які вона задумується, так само займають думки інших людей у тій самій послідовності і з тими ж значеннями.


Егоцентризм - це психологічний феномен, який може бути присутнім у різних вікових групах та виявлятися як в інтелектуальних, так і в емоційних аспектах. У дорослих людей егоцентризм може виражатися у бажанні бути постійно центром уваги, висловлювати свою думку незалежно від інших, вважати, що свої потреби є головними.


Зрозуміння і усвідомлення свого егоцентризму є важливим кроком у розвитку соціальної компетентності і вміння міжособистісних взаємодій. Це може сприяти побудові здорових міжособистісних стосунків, емпатії та здатності розуміти іншу точку зору.

Теги:

ЯК ПРАЦЮЄ УКРАЇНСЬКИЙ

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ХАБ

наші фахівці у своїй роботі спираються лише на науково доведені методи психотерапії

ми ставимо на перше місце допомогу у вирішенні вашої проблеми, а не кількість сесій

ми не збираємо персональні дані відвідувачів сайту та клієнтів

ми пропонуємо різні цінові категорії консультацій, які ви можете обрати на сайті

Натисніть кнопку “Обрати фахівця”

Ознайомтеся з анкетами спеціалістів

Натисніть кнопку “Записатися
на консультацію”

bottom of page