top of page

Як мозок звикає до негативних подій та емоцій

✍️ Рина Полянська,  @Rina_psyhologist сертифікований психолог, КПТ- та арт-терапевт


🧠 Як мозок звикає до негативних подій та емоцій?



💬 Наш мозок має унікальні нейробіологічні механізми, які дозволяють йому адаптуватися до різних ситуацій, у тому числі, до стресу чи негативних емоцій. Які саме? Читайте далі 😉


👉 Нейропластичність: мозок має здатність змінювати свою структуру і функціонування під впливом досвіду. Коли ми переживаємо негативні події чи емоції, наш мозок активує певні "шляхи" імпульсів і формує нові нейронні зв'язки, що може призвести до змін способів, у які ми сприймаємо і реагуємо на події у майбутньому.


👉 Мигдалеподібне тіло: це ключова структура в мозку, яка відповідає за обробку емоцій, зокрема страху та стресу. Під дією негативних стимулів мигдалеподібне тіло може змінювати свою чутливість і реакцію на подібні стимули в майбутньому.


👉 Кортизол і стрес: негативні події спричиняють викид гормону кортизолу, який є ключовим в реакції на стрес. Повторні стресові ситуації можуть призвести до змін у рівнях кортизолу в організмі та його чутливості до нього.


👉 «Боротьба-або-втеча»: наш мозок має вбудовану відповідь на стрес, відому як відповідь «боротьба-або-втеча». Ця відповідь може активуватися під час негативних подій та емоцій і впливати на різні аспекти нашого фізіологічного та психологічного стану.


🔑 Розуміння цих механізмів може допомогти нам краще керувати своїми емоціями та стресом і підвищити загальний рівень психологічного благополуччя



📲 Якщо потрібна психологічна допомога, натискайте на нік і записуйтеся:  @Rina_psyhologist



Як працює Український психологічний хаб:

ukraine-russian-conflict-blonde-cute-girl-holding-ukrainian-heart-looking-up_edited_edited
Дизайн без названия (1)_edited.png
Дизайн без названия_edited.png

Натисіть кнопку "Обрати фахівця"

Ознайомтесь з анкетами психологів

Натисніть кнопку
"Записатись на консультацію"

bottom of page