top of page
Компульсія
Компульсія

Компульсія - це надмірна повторювана дія або думка, яку особа відчуває потребу виконати, навіть якщо вона свідомо розуміє, що ця дія є нерозумною або надто часом витратною. Компульсії часто пов'язані з тривожними станами або ОКР (обсесивно-компульсивний розлад) і можуть служити способом зменшити тривогу, навіть тимчасово.


Що таке компульсії?


Компульсії – це певні дії, які виникають внаслідок нав'язливих думок, відомих як обсесії. Ці дії можуть бути фізичними (наприклад, повторне миття рук, вимикання світла певну кількість разів) або ментальними (наприклад, спроби відштовхнути нав'язливі думки специфічними образами чи мантрами). Люди з ОКР (обсесивно-компульсивний розлад) роблять ці дії в спробі зняти тривогу, пов'язану з обсесіями. Проте, компульсивні дії часто тимчасово полегшують стан, але не розв'язують основну проблему.


Ознаки компульсій у ОКР (обсесивно-компульсивний розлад)


Основною ознакою компульсій в рамках ОКР (обсесивно-компульсивний розлад) є їх повторюваність та нездатність контролювати їх виникнення. Люди з ОКР (обсесивно-компульсивний розлад) відчувають внутрішню необхідність виконувати ці дії, і вони можуть відчувати тривогу або дискомфорт, якщо їх не виконати.


Можливі причини виникнення компульсій


Причини виникнення компульсій у ОКР (обсесивно-компульсивний розлад) є складним питанням, і вони можуть бути пов'язані з генетичними, нейрохімічними та психологічними факторами. Стрес, травми, або навіть нав'язливі думки можуть сприяти розвитку компульсій.


Способи подолання компульсій


Подолання компульсій у рамках ОКР (обсесивно-компульсивний розлад) може бути викликом, але це можливо. Один із шляхів - це психотерапія, зокрема когнітивно-поведінкова терапія, яка допомагає розбиратися з обсесіями та навчає здійснювати менш тривожні реакції на них. Медикація також може бути ефективною, особливо у випадках важких порушень.


Дивиться також

Як працює Український психологічний хаб:

ukraine-russian-conflict-blonde-cute-girl-holding-ukrainian-heart-looking-up_edited_edited
Дизайн без названия (1)_edited.png
Дизайн без названия_edited.png

Натисіть кнопку "Обрати фахівця"

Ознайомтесь з анкетами психологів

Натисніть кнопку
"Записатись на консультацію"

bottom of page