top of page

ПСИХОЛОГІЧНА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

👉 Синдром "відкладеного життя", або як "потім" перетворюється в "ніколи"


🤔 Якщо після прийняття рішення ви не почали діяти протягом 24 годин, шанс на те, що почнете, практично нульовий.


↪️ Синдром відкладеного життя описує стан людини, при якому вона начебто завмирає в очікуванні певного моменту, не може діяти та, відповідно, радіти, це відкладання життя "на потім", очікування ідеального часу, нагоди, ідеального місця або часу для початку нової справи, зустрічі, покупки, навчання, подорожей, відносин, розмов.


💬 Чекаючи на щось, що відбудеться в майбутньому ми забуваємо, що життя - це тут та зараз, і життя минає в очікуванні, розчаруванні того, що ідеальне майбутнє не приходить. Майбутнє ж - не визначено, завжди є ризик, виникнення непередбачуваних обставин і стан "ідеального бажаного завтра" не буде досягнутий, хоча б виходячи з того, що міркуємо та мріємо про нього маючи знання про "сьогодня".


🙏 Причинами синдрому відкладеного життя (СВЖ) називають низьку самооцінку, перфекціонізм, страх та тривогу. Існують загальні поради, якщо Ви помічаєте за собою, що очікуєте “кращих часів” і очікування замінює дії, “паралізує” активність:

• визнати, що проблема є (так, я зараз в точці "відкладання на потім")

• страх діяти лікується ... дією. Почніть з маленьких кроків (так, я сьогодні зробив це..)

• щоб не забувати та саботажувати дії - плануйте їх, закріплюйте цілями (які, як пам'ятаємо, є конкретні, реалістичні, гнучкі, орієнтовані у часі та визначні) (так, я зробив це, для того, щоб…)

• хвалити себе - за активність та можливість діяти, за задоволення яке відчуваєте (так, я зробив це…сьогодні, я молодець)

• для активності та сміливості діяти тут та зараз потрібні наявні ресурси - за можливості задовольняти свої базові потреби (їжа, сон, безпека) та рутину (чашка кави вранці, душ або вмити обличчя)

• шукайте тих, з ким можна говорити про свій стан та отримувати підтримку (так, я можу про це говорити з тобою, розділити це з тобою).

• так, ми не можемо зробити все й відразу, так, іноді потрібно очікувати слушної нагоди перед тим, як почати діяти.


‼️ Проте, якщо нагода є, а дії не відбуваються, постійно відкладаються, в інших обставинах та планах - ми ризикуємо стати спостерігачем власного унікального життя, а не його головними активними учасниками.


ЯК ПРАЦЮЄ УКРАЇНСЬКИЙ

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ХАБ

наші фахівці у своїй роботі спираються лише на науково доведені методи психотерапії

ми ставимо на перше місце допомогу у вирішенні вашої проблеми, а не кількість сесій

ми не збираємо персональні дані відвідувачів сайту та клієнтів

ми пропонуємо різні цінові категорії консультацій, які ви можете обрати на сайті

Натисніть кнопку “Обрати фахівця”

Ознайомтеся з анкетами спеціалістів

Натисніть кнопку “Записатися
на консультацію”

bottom of page