top of page

ПСИХОЛОГІЧНА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

Розкриваємо та розуміємо: що таке нарцисичний розлад особистості?

У сучасному світі все більше і більше людей особистісність яких піддається впливу нарцисичного розладу. Це психологічне становище, яке супроводжується підвищеною самооцінкою, потребою у визнанні і захопленням своєю власною величчю. Важливо розрізнити "нормальне" нарцисизм, який може виявлятися нав'язчивими думками про власну зовнішність, та нарцисичний розлад особистості, який стає справжнім вродженим патологічним станом.



Нарцисичний розлад особистості характеризується поєднанням деяких важливих ознак. Основною характеристикою є поглинутість собою та власними досягненнями. Люди з цим розладом постійно потребують підтвердження своєї значимості та чудовості. Вони часто почуваються особливими і вищими за інших, іноді навіть дискредитуючи та знижуючи інших людей, щоб підкреслити свою перевагу.


Другою характеристикою нарцисичного розладу є залежність від благоговіння та захоплення своєю зовнішністю. Люди з цим розладом вкладають значні зусилля в догляд за собою, а також в культивування свого іміджу. Вони можуть бути представниками модних трендів, проявляти пристрасть до фітнесу та активно займатися розвитком свого зовнішнього вигляду. Ця потреба в захопленні власним зовнішнім виглядом, одягом та успіхами стає для них основним джерелом задоволення.


Підвищена потреба в увазі та захопленні є також порівнянно типичною рисою нарцисичного розладу. Ці люди мають сильну потребу в багатоманітних формах визнання, починаючи від компліментів та пошани до величного визнання та глибокої шанованості підкорних. Нарцисам з цим розладом також властиво перевищене самовподобання та дуже сильна чутливість до критики, навіть найменшого негативного відгуку.



Нарцисичний розлад особистості може серйозно впливати на життя людини та стосунки з іншими. Вона може страждати від незадоволення з власного боку, оскільки ніщо ніколи не даватиме їй повного задоволення. Розуміння та усвідомлення цього розладу може бути першим кроком до лікування та поліпшення якісного життя такої особистості. Люди з нарцисичним розладом повинні звернутися до спеціалістів для отримання допомоги та підтримки, що допоможе їм розвиватися та сприяє формуванню здоровіших стосунків з оточуючими людьми.

ЯК ПРАЦЮЄ УКРАЇНСЬКИЙ

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ХАБ

наші фахівці у своїй роботі спираються лише на науково доведені методи психотерапії

ми ставимо на перше місце допомогу у вирішенні вашої проблеми, а не кількість сесій

ми не збираємо персональні дані відвідувачів сайту та клієнтів

ми пропонуємо різні цінові категорії консультацій, які ви можете обрати на сайті

Натисніть кнопку “Обрати фахівця”

Ознайомтеся з анкетами спеціалістів

Натисніть кнопку “Записатися
на консультацію”

bottom of page