top of page

ПСИХОЛОГІЧНА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

Захистні механізми це

Захистні механізми це психологічні стратегії і механізми, які використовуються людьми для захисту своєї психіки від негативного впливу зовнішнього світу. Ці захистні механізми дозволяють нам уникати або зменшувати стомлювання, тривогу, конфлікти, стрес і навіть пошкодження самооцінки.


Одним із найпростіших прикладів захистного механізму є заперечення, коли людина відмовляється вірити в існування або значення певної неприємної ситуації. Цей захистний механізм використовується для зниження тривоги та збереження психологічного комфорту.


Ідентифікація - це інший захистний механізм, який ґрунтується на прагненні людини зробити себе подібним до іншої особи або групи людей, які він адмірує. Це може бути пов'язано з бажанням прийняття або збереження психологічного рівноваги шляхом імітації поведінки чи манер промови інших.


Інтелектуалізація - це захистний механізм, який використовується для зменшення емоційного стресу шляхом перетворення неприємних або болісних думок або почуттів в більш безпечні або нейтральні понять. Цей механізм часто використовується людьми, які мають склонність до аналітичного мислення.


Ще одним важливим захистним механізмом є проекція. Люди використовують проекцію, коли вони переносять свої власні небажані або неприйнятні особою риси або почуття на інших. Це допомагає зберегти психологічну цілісність, робить людину зневаженою або агресивною, що може стримувати конфлікти.


Захистні механізми є невід'ємною частиною нашої психічної функції і допомагають нам вижити в непростому світі. Проте, вони можуть мати як позитивні, так і негативні наслідки для нашого емоційного та психічного благополуччя. Розуміння цих механізмів і критичний аналіз їх використання може допомогти нам краще розуміти себе і свої взаємини з іншими.

Теги:

ЯК ПРАЦЮЄ УКРАЇНСЬКИЙ

ПСИХОЛОГІЧНИЙ ХАБ

наші фахівці у своїй роботі спираються лише на науково доведені методи психотерапії

ми ставимо на перше місце допомогу у вирішенні вашої проблеми, а не кількість сесій

ми не збираємо персональні дані відвідувачів сайту та клієнтів

ми пропонуємо різні цінові категорії консультацій, які ви можете обрати на сайті

Натисніть кнопку “Обрати фахівця”

Ознайомтеся з анкетами спеціалістів

Натисніть кнопку “Записатися
на консультацію”

bottom of page